de psychologie achter relaties

/

Waarom doet het zo’n pijn als je relatie eindigt?
Waarom zoekt bijna iedereen een groot deel van zijn of haar leven naar een partner?
Waarom willen we eigenlijk relaties?

Dit zijn allemaal vragen die niet makkelijk te beantwoorden zijn. Mensen willen relaties om vele verschillende redenen. Sommige mensen zullen je wijsmaken dat het gaat om financiële veiligheid, sociale druk of dat we vaste relaties aangaan omdat we de ander anders niet kunnen vertrouwen. Dit is natuurlijk onzin!

De drang om een liefdesrelatie aan te gaan zit in ons instinct, iedereen heeft het. Hoe en waarom dit ontstaan is weet niemand, maar het gaat zeker om meer dan alleen geld! We verlangen allemaal veel van anderen, maar sommige dingen willen we alleen delen met één specifiek persoon. Vaak duurt het een tijdje voordat we ons dit realiseren, vooral jonge mensen houden van hun leven als single maar slechts weinigen houden deze houding aan voorbij de 30. Dit is allemaal persoonlijk, en elke keus is prima. Waarom toch deze drang?

Een stukje evolutieleer:
Als wij, zoals de meeste mensen tegenwoordig geloven, zijn ontstaan uit een apensoort, zijn er vele aanwijzingen waarom wij ons gedragen zoals we ons gedragen. We zoeken een omgeving gevuld met vrienden en familie, mensen die we vertrouwen. Waarom? De soort waaruit wij ontstaan zijn was geen roofdier, en leefde in groepen waar ze veilig en geborgen waren. In deze groepen leefde ook onze voorouders met hun kinderen (tevens onze voorouders!). Bij elkaar blijven was een zekerheid, want zonder de groep overleefden ze niet.
Alles in dit simpele leven dat onze voorlopers hadden, zit bij ons nog steeds in onze genen, in ons instinct. Op bijna alle gebieden in deze wereld hebben wij onszelf en onze omgeving aangepast, maar onze emoties kunnen we niet veranderen. Omdat de primieve gedeeltes in ons brein nog steeds hunkeren naar deze simpele levensstijl, zoeken wij (allemaal) elementen die onze emotionele behoeftes vervullen. Eén van die behoeftes is de zekerheid van de groep, de zekerheid dat je partner altijd bij je blijft en de dat je op elkaar bouwt om te overleven. In ons moderne leven zijn we weliswaar niet meer afhankelijk van onze vriend of vriendin om te overleven, maar zo denken onze hersens nog steeds!

Waarom doet het zoveel pijn als de ander ons verlaat? Omdat we al plannen hadden voor de rest van ons leven, samen! Omdat we een diepe band met iemand willen hebben die verder gaat dan vriendschap, een band die ieder mens maar met één persoon heeft en waarin álle aspecten van het leven worden gedeeld in plaats van slechts een deel daarvan.
Als die band verloren gaat, en het vooruitzicht op de saamhorigheid ervan, zetten je primitieve hersenen alles op alles om dat allemaal weer terug te krijgen. En dat heeft goede redenen! Welke? Simpel! Als iets je in het verleden gelukkig maakte, kan dat nog een keer gebeuren. Why change a winning team?

Jouw probleem is dus niet zomaar iets geks wat wel weer overgaat. Anderen vertellen je, met de beste bedoelingen, dat je moet wachten en dat de liefde vanzelf weer terugkomt. Dit is onzin en dat weet je! Je weet wat je wil, vooral omdat je het al een keer hebt gehad! Dus wacht niet langer, en pak de kans die ik je nu aanbied om je ex terug te winnen. Het is makkelijker dan je denkt!

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *