hoe red ik mijn huwelijk? 7 tips om je te helpen.

/

Ken je het gezegde: “eerst komt de liefde, dan komt het huwelijk, en daarna geluk tot de ons scheidt” einde verhaal toch? realistisch gezien ligt dat anders. Veel mensen denken dat trouwen om het kiezen van de “ware” gaat. Wanneer het dan eventjes minder gaat twijfelen ze of ze misschien wel de verkeerde keuze gemaakt hebben. Ondanks je iemand wilt trouwen waarmee je klikt. Trouwen heeft minder te maken met je keuze dan wat je samen met die persoon doet. Kortom een huwelijk vergt altijd veel energie om te slagen.  Dus als je huwelijk zich nu in een mindere tijd bevindt lees dan de volgende tips hieronder.

Tip 1: analyseer jezelf.

Het redden van je huwelijk moet van beide kanten komen, toch? dit klinkt vanzelfsprekend maar toch klopt dit niet. Als je partner al heeft opgegeven dan ben je op jezelf gewezen om het huwelijk te redden. Misschien niet direct, maar naarmate de tijd zal je partner veranderen doordat jij positief veranderd bent. Jij en je partner hebben een actie-reactie patroon. Dat betekent wanneer jij iets zegt dat je partner hier automatisch op reageert.  Het veranderen van een bepaald patroon kan dus gevolgen hebben op de uitkomst van jullie relatie.

Neem als voorbeeld: als je de afgelopen tijd disrespectvol tegen je partner bent geweest, zal hij/zij hier een bepaald gedrag tegenover jouw gaan aanleren. Als je hiermee stopt, zal hij/zij niet meer in de verdedigingsmode hoeven te treden. Waardoor de hele houding ten op zichten van jouw veranderd. Bekijk dus een eerlijke blik op je eigen gedrag en hoe je dit kunt veranderen. Hoe je communiceert met je geliefde en wanneer de discussies plaatsvinden. Kijk waar de zwakke punten van je relatie liggen, waar kan nog aan gewerkt worden? En kijk ook eens naar een perfecte dag uit het verleden waarin alles perfect ging. Hoe communiceerde jij en je partner op die dag? Pak een pen en papier en schrijf de verschillen op van toen ten opzichten met nu.

Tip 2: gun jezelf wat tijd.

Ondanks het huwelijk om geven gaat, val niet in de valstrik van teveel geven. Om een goed huwelijk te hebben moet je een goede JIJ zijn. Maar wat betekent dat precies? Dat houdt in dat je een goede balans vindt tussen tijd voor jezelf en je partner. Activiteiten waarin jij lekker kunt ontspannen, hardlopen, en tijd met je vrienden. Het is dus niet egoïstisch om genoeg tijd voor jezelf te plannen, het is zelfs een noodzaak. Het zal je huwelijk gezond houden doordat je een sterkere versie van jezelf wordt zal je een sterke “wij” versie worden. Niet alleen zal het tijd voor jullie zelf een goed moment zijn om af te koelen maar het zal op ieder front van je huwelijk een positieve uitkomst bieden.

Tip 3: Los geldproblemen op

Geld kan een groot huwelijksprobleem vormen. Het is iets waar veel koppels over discuseren en bang voor zijn. geldproblemen kan meerder betekenissen hebben. Als de ene partner meer dan de ander verdiend kan er al gauw een probleem ontstaan waarin de ander meer mag uitgeven dan de ander. Of zich schuldig voelt om te spenderen of zwak voelt in het ongelijke inkomen. Geld kan gebruikt en misbruikt worden om macht in een relatie uit te oefenen. Het kan ook andere problemen omtrent geluk  opleveren in het huwelijk. Het kan namelijk ook gevoelens van controle, vrijheid of zelfwaardering beïnvloeden. Het kan gebruikt worden als straf of als beloning. Verschillende mentaliteit en manier van uitgeven kan tot ruzies leiden. Als jij en je partner onenigheden hebben over geldbesteding dan is het belangrijk om een gesprek aan te knopen. Een goed duidelijk financieel plan is erg belangrijk over hoe het geld uitgegeven wordt. Als het gesprek te overhit raakt, stop dan en verplaats het gesprek naar een andere dag.

Tip 4: gebruik de 3 zinnen regel.

Als je iets aan je partner wilt vragen wat misschien tot irritaties kan leiden. Verklein je verzoek dan in hooguit drie zinnen. Ik weet dat het raar kan klinken, maar het werkt op momenten dat je assertief moet zijn zonder agressief over te komen.Door je verzoek klein in uitleg te houden is het ook makkelijker om snel tot je punt te komen zonder dat je partner hen aandacht verliest. Lichaamstaal is alles hier, doe je verzoek met een glimlach, gebruik een warme toon en open lichaamstaal.

Tip 5: pauzeer even

Als jullie je in heftige situatie bevinden. Vererger het dan niet, neem even een pauze, loop even weg en kom weer tot adem. Het is mens eigen om je gelijk te willen winnen, het is dus moeilijk om je ego opzij te zetten. Als koppels onderwerpen aankaarten zoals seks, huiswerk, geld, kinderen dan is het niet gebruikelijk voor de verliezer om te pauzeren in plaats van de situatie te laten escaleren. Dus de eerst volgend keer dat jullie beide weer overhelmt raken in een gesprek, neem dan een pauze en stop de discussie tot alles weer afgekoeld is. Een voorbedachten discussie voeren met van te voren een goed plan en kalme ondertoon kan een heleboel problemen voorkomen.

Tip 6: blaas de intimiteit een nieuw leven in.

intimiteit is een belangrijk iets in ieder huwelijk. En is het gebied die verzwakt als het huwelijk op de klitten loopt. Ondanks gebrek aan seks een punt is van een ongelukkig huwelijk. Begrijpen slechts enkele wat goede seks voor een effect kan hebben op een huwelijk. Daarom kan het lastig zijn als koppels de intimiteit proberen te forceren binnen hen huwelijk. Maar vergeet niet dat seks geen bestraffing is waarin je perfect moet zijn in de ogen van de ander, allemaal uit angst voor een slecht huwelijk. Het gaat erom dat je beide rustig open en bloot je behoefte aan elkaar kunt uiten.

Tip 7: Laat het verleden voor wat het is

Het is tijd om slechte herinneringen te laten voor wat ze zijn. Om dit werkelijk te doen moet je standvastig zijn. Het klinkt misschien makkelijk maar het is vaak lastiger dan je nu denkt. Schrijf nu even alle slechte huwelijks herinneringen op. Schrijf daarnaast een tijd op hoelang je nodig hebt om dit los te kunnen laten. Sta jezelf toe om binnen deze tijd erover te kunnen treuren. Als je daar mee klaar bent, beloof jezelf dan om er nooit meer over in te zitten. Accepteer dat de gebeurtenissen plaats hebben gevonden er geen mogelijkheid meer is om dit terug te draaien. Als je daar mee klaar bent, gooi het briefje weg en laat ze gaan. Niet alleen voelt dit als een opluchting, maar door deze negatieve energie te bevrijden komt je hoofd weer in een schone, nieuwe staat.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *