Jaloezie in je relatie? goed of slecht?

/

Jaloezie in je relatie 1  van de grootste valkuilen binnen relaties. Deze jaloersheid wordt opgewekt door liefde/ verliefdheid, maar kan soms zelfs een grote invloed krijgen dan de liefde zelf. Zo zijn al menig stelletjes uit elkaar gedreven door een overdosis aan jaloezie. Toch kun je er niet veel aan doen als je snel jaloers doen. Deze emotie is dan ook niet heel kwalijk, maar moet natuurlijk niet de veroorzaker zijn van wantrouwen van je partner. Of zelfs van een op de klippen lopende relatie. Een aantal tips hoe met je met je jaloezie om kan gaan, kunnen wellicht uitkomst bieden:

Wees duidelijk over je gevoelens. Wanneer je jaloers bent, moet je dit niet gaan verschuilen. Wees open tegen je partner over je gevoelens. Leg uit wat de situatie is en zoek samen een oplossing. Communiceren met je partner is essentieel binnen een liefdesverhouding. Je moet weten wat er in zijn of haar hoofd om gaat en dit telt ook andersom.

Alleen op die manier kan je samen werken aan een overdreven vorm van jaloezie.
Geef vertrouwen. Geef je partner het gevoel dat je in hem of haar vertrouwt. Als je geliefde het idee krijgt dat je hem of haar van overspel verdenkt, zal dit een averechts effect hebben. Argwaan en achterdicht zullen nooit positief werken. Ga er vanuit dat je partner net zoveel om jou geeft als jij om hem of haar doet. Als je er echt van overtuigd bent, dat je verdenkingen op waarheid berusten, is het nodig om te praten.

Geef elkaar de ruimte. Spring niet op als je partner iemand een kus op de wang geeft of iemand een complimentje maakt. Een relatie moet niet gebaseerd zijn op bezit van elkaar, maar op vrijheid en trouw. Gun je partner sociaal contact met andere mensen. Trek niet meteen aan de bel voor het minste of geringste. En vraag hetzelfde van je geliefde.

Hou in je achterhoofd dat een lichte vorm van jaloezie alleen maar positief is. Ernstige gedaantes van jaloersheid belemmeren je relatie. Hang daarentegen niet veel ballast aan je jaloezie. Het is namelijk een teken van liefde. Jaloezie is een uiting van het feit dat je je op je gemak voelt bij een bepaald persoon en dat niemand dit contact mag verbreken. Je jaloezie moet dan wel geen aanzienlijke gestalten aan nemen, maar blijft een verbeelding van je liefde. Dus zolang je afgunst je niet erg in de weg staat, is het een prijzenswaardig gevoel.

 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Linkedin
 • Pinterest

11 Comments

 1. Ik zit ook met een probleem… Niet zo’n erg groot probleem, maar ik zit er toch maar mee! ik ben erg jaloers. Het is niet ziekelijk, maar wel erg genoeg om af en toe problemen te veroorzaken!
  Nu… Voordat mijn vriend mij leerde kennen (zo’n 3,5 jaar geleden dus) had hij een hele goede vriendin. Zijn beste vriendin eigenlijk, want ze waren heel close. Ze kenden elkaar van school. Toen hij mij leerde kennen, heb ik zowat haar plaats ingenomen en sinds hij van school is, heeft hij weinig tot niets van haar gehoord. Zij had ook een vriend en ze had gewoon geen aandacht voor mijn vriend.
  Afgelopen donderdag hebben ze elkaar weer gezien en ze willen weer wat meer met elkaar weggaan enzo. En men vriend vroeg gisteren aan mij of ik daar problemen mee heb, want anders doet hij het niet.
  Om eerlijk te zijn; ik heb er problemen mee. Want het is net gedaan met haar vriend, en ik kan niet geloven dat het zonder bijbedoelingen is (langs haar kant dan) Dat kan ik gewoon niet! Bovendien is het een heel mooi meisje en men vriend is vroeger al eens verliefd geweest op haar.
  Mijn vriend heeft gisteren de hele tijd zitten zeggen hoe mooi hij me vind en dat ik veel mooier ben dan zij, maar zo werkt het gewoon niet… Ik zie dat helemaal niet zo!! En ik vertrouw haar eigenlijk ook niet. Mijn vriend zegt altijd dat als hij mij zou “bedriegen”, ook al kust zij hem, dan maakt hij het uit. Daar zou hij niet mee kunnen leven. Maar dat maakt me ook zo bang… Wat als zij iets doet en hij maakt het daarvoor uit?
  Ppfff… Ik ben wel heel jaloers, maar ik wil niet de jaloerse vriendin zijn die haar vriend alles ontzegt. Want ik denk dat zulke jaloezie relaties kapot maakt… Maar ik voel me der gewoon heel slecht bij!!
  Wat moet ik doen?

 2. Ik kan het me voorstellen dat je dit zo voelt, ook ik zou waarschijnlijk mijn bedenkingen hebben, maar minder dan jij (hoop ik tenminste). Ik snap dat je hem niet alles wilt gaan ontzeggen, hoeft ook niet lijkt me, maar ik snap ook dat je echt niet zou willen dat hij bij haar is, zeker omdt je tamelijk jaloers aangelegd bent.
  Ik denk dat wat je nu tegen ons zegt dat je dat tegen hem moet zeggen en dat dat het enige is wat je zal helpen. Gewoon precies zeggen, dat je niet zo’n soort vriendin wil zijn die alles verbiedt, puur wat je hier getikt hebt.
  Onze reactie op jouw gevoel hierover zegt immers weinig over wat hij er van zal vinden…

  Ik kan me voorstellen dat hij haar wilt zien overigens, ,en helemaal verbieden zou ik het ook niet doen als ik jou was. Laat hem haar gewoon een keertje zien, ik weet niet in hoeverre jij met haar op kan schieten, maar ga anders een keertje mee..?

  Maar onthoud ook wel dat je vriend niet voor niets bij jou is, dat hij gek op jou is en niet op haar h!

  Sterkte ermee Friendje, maak je niet drukker dan nodig is he meid…laat je geluk niet verpesten door zoiets beloof je dat?

 3. Ik snap je reactie volledig. Ben zelf ook tamelijk jaloers, soms nog om veel mindere dingen. Ik probeer er ook op te letten dat ik niet teveel overdrijf want ben me er ook bewust van dat dat veel meer kan kapot maken. Maar ik heb het toch vaak moeilijk.. Dingen verbieden heeft echt geen zin. Zoals Sarakim al zei, zou ik gewoon zeggen wat je hier hebt neergeschreven… Misschien kan je ook eens de situatie omdraaien en vragen hoe hij zou reageren, misschien zou hij zich ook bedreigd voelen.. Ik kan je voor de rest niet veel raad hierover geven want als ik oplossing had zou ik zelf helemaal niet meer jaloers zijn 🙂 Probeer er open over te zijn.. succes!

 4. Sarakim: bedankt voor je lieve reactie!! Hij had ook al voorgesteld om mee te gaan, maar dat vind ik niet zo’n goed idee. Ten eerste kunnen we niet zo goed met elkaar opschieten (het is niet zo dat we elkaar haten, want we zijn ooit vriendinnen geweest, maar we zijn gewoon heel verschillend en dat botst weleens!) en ten tweede denk ik dat hij meer aandacht aan haar gaat besteden dan aan mij omdat hij mij al zo veel ziet en haar niet. En dan ga ik weer boos worden en dat heeft helemaal geen zin he…
  Ik begrijp ook wel dat hij haar wil zien hoor, maar ik ben z ongerust! Ik ga straks eens goed met hem praten, want dat is gisteren niet echt gelukt. Ik was echt geschrokken… En ik kan niet beloven dat dit mijn geluk niet zal verpesten, maar ik zal mijn best doen, want dat is ook het laatste dat ik zelf wil!

  @ Elly: ook bedankt voor je reactie! Weet je, als we de rollen omdraaien, zitten we ongeveer in dezelfde situatie… Met het verschil dat mijn vriend meer reden heeft om jaloers te zijn dan ik. Een tijdje geleden hebben verschillende mensen (waaronder die vriendin van hem!) tegen hem gezegd dat er meer was tussen mijn beste vriend en mij, maar dat was/is helemaal niet zo!! We hebben dat wel al opgelost, maar hij zit toch nog steeds met een onaangenaam gevoel…
  We begrijpen elkaar dus heel goed, maar het is niet makkelijk om elkaar aan iemand anders toe te vertrouwen. Als je begrijpt wat ik bedoel…
  Met school gaan we 5 keer per jaar ’s avonds naar de bioscoop en om praktische redenen rijd ik met mijn beste vriend mee en dus gaan we ook samen zitten in de zaal (lijkt me redelijk logisch) Het verbaasde me enorm dat mijn vriend daar geen problemen mee had en nu heb ik zoiets van “als hij dat kan, moet ik dit toch ook kunnen…”

 5. Ja, ik weet wat je bedoelt.. Mijn vriend is ook absoluut niet jaloers en dan vind ik het erg als ik me dan zo wel gedraag. Probeer er ook altijd wel eerlijk over te zijn, want meestal stelt een goed gesprek me dan wel gerust…

 6. Tja Friendje, dat is moeilijk. Ik kan me heel goed voorstellen dat je jaloers bent,zou ik ook zijn denk ik, maar juist door hem te “verbieden” met haar om te gaan maak je het alleen maar erger vrees ik. Dus in principe moet je hem denk ik gewoon laten gaan, maar dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Want als je weet dat hij met haar iets leuks aan het doen is zit jij je thuis natuurlijk te verbijten. Moeilijk hoor.

 7. Want als je weet dat hij met haar iets leuks aan het doen is zit jij je thuis natuurlijk te verbijten.

  Vind ik dus ook moeilijk: thuis zitten als mijn vriend met anderen op stap gaat.. Dan maken mijn hersentjes rare kronkels. Als ik van jou was, zou ik gewoon eens meegaan. Het hoeft toch daarom niet zo fantastisch tussen jullie te klikken.. laat gewoon zien dat jij nu zijn vriendin bent. Misschien valt het allemaal wel mee en merk je dat je eig geen reden moet hebben om jaloers te zijn. Snap nu wel dat dit gemakkelijker gedaan dan gezegd is…

 8. Gisteren was een erg emotionele dag… We hebben over alles gepraat en ik ben daardoor niet minder jaloers, maar ik heb gewoon gezegd dat hij mag gaan. Liefst op vrijdag- of zaterdagavond, want dan heb ik ook iets te doen en dan denk ik er hopelijk niet zo veel aan…
  Ik weet nu ook waarom zij zo lang niets van haar heeft laten horen. Ze mocht niet van haar vriend! Dusjah, zo wil ik niet worden…
  Hij zei ook dat hij wilt dat wij drien op den duur bevriend worden, omdat we allebei heel belangrijk zijn voor hem. En ik denk wel dat dat kan lukken (dat heb ik wel niet gezegd, kwestie van geen loze beloftes te doen…), maar het heeft gewoon tijd nodig. Ik heb wel het gevoel dat dit een goede eerste stap is

 9. Als je dat gevoel hebt dan is het ook een goede stap hoor meid. Je hebt er goed over kunnen praten, en ook al neemt je jaloezie misschien niet af, denk dat je vertrouwen in hem wel verder toegenomen zal zijn.
  Schaam je niet voor je jaloezie…als je ergens mee zit, geef hem de kant het uit te leggen, het te bespreken. Ga het niet zitten opproppen in de hoop dat hij merkt dat er wat is. Ook al kent hij je en vraagt hij wat er is, dit zal misschien naar je gevoel weer te laat zijn.
  Als je ergens mee zit uit het dan, ga jezelf niet helemaal gek zitten maken. Als je je afvraagt waar hij met haar geweest is dan vraag je dat.
  Je weet dat hij ook jaloers is, misschien in mindere of andere mate dan jij, maar hij zal het waarschijnlijk beter begrijpen waar je mee zit dan any other guy die net zelf jaloers is aangelegd.
  Wees niet bang dat wat je dan vraagt gezeur is, maar vraag het gewoon. Hoe kan de vraag waarvan het antwoord je waarschijnlijk prettiger doet voelen voor hem gezeur zijn?
  Zou het visa-versa ook niet zijn toch?

  En ga een keertje met ze mee, niet gelijk de eerste keer, maar een ander keertje. En praat met haar, je zegt zelf al dat je haar waarschijnlijk nog wel zou mogen, des te makkelijker kan je ermee praten.

  Veel succes he meis, blij dat je het er met hem over gehad hebt iig.

 10. Nah, wees niet bang, je kent me cht niet in het normale leven hoor 😉
  Volgens mij zit elke vrouw wel een beetje zo in elkaar dat je bang bent dat alles gezeur is 🙂

  Maar graag gedaan in ieder geval.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *