liefdesverdriet verwerken

/

Liefdesverdriet verwerken vereist een heleboel geduld, verdriet en pijn. De eerste keer dat ik deze emotionele pijn mocht ervaren was al in mijn jonge jaren. Verschijnselen als geen hap door mijn keel kunnen krijgen, de hele dag aan de persoon moeten denken en continue in tranen uitbarsten omdat ik niet in de buurt van degene waar ik zou van hield kon zijn.

Ik heb het meerdere malen in mijn leven mogen mee maken en soms deed het meer pijn dan de andere keer. Graag deel ik mijn ervaringen hoe ik makkelijker iemand los kon laten en hopelijk heb jij er ook wat aan!

De eerste drie stappen bij liefdesverdriet verwerken : Herkennen, Verschuiven en opschrijven!

 1. Voel jij steken in je hart?of fantaseer je misschien over wraakgedachtes  om de persoon terug te pakken? Wil je haar continue smeken om het een kans te geven? dan is het zeker dat je aan deze nare ziekte lijd. Liefdesverdriet is volgens de wetenschap even pijnlijk als het verliezen van een dierbare. Het lichaam reageert namelijk hetzelfde wanneer je iemand verliest waar je zo aan gehecht bent of was. Het is niet erg vreemd dat het zo moeilijk om het te verwerken.
 2. Een verschuiving in je emoties kan wonderen tijdens het herstel doen, zet je tranen eens om in woede. Neem eens een proefles kickboksen om al je frustraties op af te meppen of wandel naar een afgelegen bos om vervolgens keihard je pijn en frustraties er te schreeuwen en stampen.
 3. Het opschrijven van wat je dwars zit heeft een helende werking, een gesprek met een psycholoog komt bijna op het zelfde de neer. Er worden hierbij vaak vragen gesteld die je eigen antwoorden reflecteren, tijdens het schrijven van een brief zal je een hele opluchting ervaren. Onder aan deze pagina zou je eventueel alles kunnen uiten wat je dwars zit, of je hem uiteindelijk plaats is geheel je eigen keuze, wie weet kan iemand je wel helpen!

Durven loslaten

Een gebroken hart geeft een heleboel pijn en verdriet, een wijze les die ik geleerd heb is om mezelf nooit hiertegen te verzetten. De emoties zijn menselijk en zijn er met een goede reden. Je lichaam en geest hebben namelijk een heleboel te verwerken, de symptomen die daarbij komen kijken zijn als een soort uitlaatklep en heb je gewoon nodig.

Moet jij een week lang huilen? laat je tranen dan gaan.. waarom zou je zoiets willen stoppen? Jezelf wijsmaken dat je over iemand heen bent terwijl je van binnen kapot gaat zal het herstel moeilijker maken. Verzet komt vaak voort uit controle  over de situatie proberen te hebben, in plaats dat  je ontkent is het handiger om een plan te maken hoe je zo min mogelijk in de verleiding komt om aan hem of haar te denken.

 • verwijder degene uit je sociale netwerk zoals facebook, twitter, messenger, whatsapp je email contacten lijst of andere mogelijke manieren waardoor je in contact kan komen.
 • Foto´s en andere aandenken weg gooien en verwijderen.
 • Niet meer op plekken komen waarvan je dat hen daar heen gaan.
 • Geen liefdesliedjes luisteren die herinneringen op zullen brengen.

Afleiding tijdens liefdesverdriet verwerking

Je aandacht op iets anders focussen dan hem is een belangrijk onderdeel tijdens het genees proces. Het is aan te raden om je tijd buiten de deur te besteden. Het uitgangspunt is dat je bezig bent, door bijvoorbeeld te gaan sporten ( ga opzoek naar een leuke hobby als je er nog geen heb) een avondje uit naar de bioscoop of ga opzoek naar een bijbaantje of een nieuwe opleiding om bijvoorbeeld een nieuwe taal te leren. Doordat je bezig bent zal je minder aan haar denken waardoor de pijn sneller zijn uitweg kan vinden en je zo snel mogelijk weer met beide voeten stevig op de grond kan staan.

Het daten met een ander is op zich ook geen probleem, we willen namelijk allemaal het gevoel hebben dat we nog goed in de smaak vallen, aantrekkelijk gevonden worden en geliefd zijn bij het tegenovergestelde geslacht. Mocht je liefdesverdriet hebben omdat je ex je gedumpt heeft kan je misschien de neiging hebben om een rebound relatie aan te gaan, wees dan wel eerlijk tegen de persoon waarmee je de relatie aan gaat, wie weet kan je nieuwe liefde door deze pijnlijke momenten meesleuren.

Werp eens een kritische blik op jezelf

Heb je misschien de persoon in kwestie proberen te overtuigen hoe goed jullie bij elkaar passen? Jezelf proberen te veranderen op een manier die totaal niet overeenkomt met de ware jij? Je slecht laten behandelen omdat je bang was de ander te verliezen? In jou ogen komt het over als hele goede daden, maar in de werkelijkheid ben je de ander onbewust aan het manipuleren. Je bent op deze manier niet eerlijk tegen jezelf, laat staan tegen degene waar je zo van houd.

Vergeet nooit de waarde van jezelf, want die is namelijk onbetaalbaar. Het is jammer dat de ander dat niet inzag maar laat je daardoor niet uit het veld slaan. Het klinkt cliché maar als hij of zij je niet wilt dan lopen er zeker nog duizenden mensen hier op aarde die wel bij je passen maar die je helaas nog niet heb mogen ontmoeten.

Wees altijd jezelf dus handel ook echt naar hoe jij je diep van binnen voelt . Mocht het de ander niet bevallen dan is het beter om hier vroeg dan laat achter te komen. Hiermee voorkom je een heleboel ellende in de toekomst, ik wens je veel succes met het verwerk van je verdriet, zet hem op en ga ervoor!

Een gebroken hart snel genezen

Een gebroken hart kan zoveel meer leed verrichten, dan de allerdiepste wond. Je laten overrijden door een tractor kan zachtzinniger aankomen dan het verbreken van een relatie (door je partner). Het is altijd moeilijk om achter te blijven in de put, nadat je geliefde je een zetje heeft gegeven met de pijnlijke vier woorden: “Ik maak het uit”, of het onheilspellende “Maar we kunnen toch vrienden blijven?”

Het ziet er dan plots heel aantrekkelijk uit om je op te sluiten in je eigen wereld, om maanden futloos rond te dwalen. Logisch dat je je zo voelt, want alle afscheid doet tenslotte pijn, maar het is de kunst om uit het donkere dal te klimmen en de zon weer te zien schijnen.

Het heelproces van je gebroken hart gaat misschien langzaam, maar hou toch de moed dat alles weer zal verbeteren. Hoewel het vanzelfsprekend is dat het even zeer doet, kun je maar hoe sneller hoe beter jezelf weer oprapen. Hiertoe de volgende handigheidjes die je misschien een hart onder de riem kunnen steken:

Geloof in jezelf. Het belangrijkste is dat je van jezelf moet blijven houden. Want de belangrijkste persoon in je leven ben jijzelf, en niet je partner, hoeveel je ook van hem/haar houdt of hield. Zie het verlaten van je partner niet als een bevestiging van je eigen onkunde of gebreken. Hij of zij heeft het in eerste instantie niet uitgemaakt, omdat er iets mis is met jou, maar eerder met hem of haar zelf. Jij hebt diegene namelijk nooit het verdriet aan willen doen, wat er bij jouw is aangedaan.

Bespreek je gevoelens met dierbaren. Van groot belang is dat je je gevoelens niet opkropt. Hoewel je er moeite mee kunt hebben om over je verdriet te praten, lucht dit wel op. Laat je vrienden of familie weten waar je meezit en vraag hun om de nodige steun.

Ga er tussenuit. Sluit je niet af van de wereld om je heen. Misschien heb je nergens zin in en voel je je energieloos, en blijf je liever thuis. Hoewel je niet de behoefte zal hebben om met die opgewekte vrienden uit je dak gaan, is het toch beter om sociaal bezig te zijn. Lekker er tussenuit gaan, kan namelijk je wat afleiding geveb. Zorg dat je wat aan je hoofd, zodat je jezelf niet de ruimte kan geven om aan je ex te denken. Sport, ga uit, ga op bezoek naar vrienden, maar hou jezelf in ieder geval bezig.

Haal je aandenken uit het zicht. In het begin kan het je best steunen om de knuffel of het sieraad dat je van je schatje hebt gehad, dicht bij je te bewaren. Net als de foto”’s, brieven, smsjes en andere objecten die je doen herinneren aan het verleden. Na een tijdje is het zaak, om deze souvenirs in een doos stoppen en deze ergens op een plaats te verstoppen waar je het niet zal vinden. Desnoods is het verstandig om afscheid te nemen van deze spullen en alles weg te gooien. Dit zal misschien moeilijk zijn, maar op deze manier zal je je ex makkelijker kunnen vergeten.

Blijf niet hangen in gedachten over je ex-geliefde. Dit punt slaat aan op de vorige. Het zal best zeer doen om de eerste keer jullie oude liedje te horen, of langs het bankje te lopen waar jullie altijd samen zaten. Blijf hier echter niet in hangen. Als je dit doorzet, kun je namelijk niet meer naar buiten, (omdat je misschien wel langs die stoeptegel loopt, waar je ex eens op heeft gestaan.) Of je kunt niet meer fatsoenlijk eten, (aangezien je ex zo gek was op aardappelen en biefstuk). Probeer niet te laten leiden door sentimentele herinneringen maar geniet van je eigen ruimte en vrijheid.

Sta open voor nieuwe contacten, maar doe het niet dwangmatig. Het is goed om je beschikbaar op te stellen. Je kan best uitkijken naar potentiële  partners, maar doe het wel voorzichtig. Ga er niet vanuit dat je eerste de beste keer als je op stap bent, gelijk iemand nieuws aan de haak hoeft te slaan. Het is ook niet nodig om aan ieder leuke persoon torenhoge eisen te stellen omdat je dat doet denken aan je oude liefde. Sta rustig overal voor open en neem de tijd.

 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Linkedin
 • Pinterest

3 Comments

 1. ik ben de eerste die hier reageert. Heeft niemand liefdesverdriet? Ik ben erg nieuwsgierig naar verhalen van anderen. Nu gaat het wel weer goed met mij, maar ik heb echt een rot tijd achter de rug. Ik ben echt zwaar gedumpt. En het ergste is dat hij het me niet eens zelf verteld heeft. Hij negeerde me gewoon. Belde me niet meer, nam zijn telefoon niet op. Uiteindelijk nam een vriendin (z’n vriendin?) zijn telefoon op en zei dat hij me niet meer wilde spreken of zien. Hij heeft echt mijn hart gebroken. Ik was zo verliefd op hem. Ik ben er nooit achter gekomen waarom hij dit gedaan heeft. Maar iemand die tot zoiets in staat is, is het niet waard om over na te denken. Ik heb veel dingen bedacht om wraak te nemen, maar ik heb het niet uitgevoerd. Ik wilde me niet verlagen tot zijn niveau. Het heeft een tijd geduurd voor ik hier overheen was. Gelukkig heb ik lieve vriendinnen die me gesteunt hebben. Ik weet dat ik niet alle mannen over een kam mag scheren, maar ik ben mijn vertrouwen in mannen een wel beetje kwijt…….

 2. Hoi,
  Nou ik weet wat het is om gedumpt te worden. Na 5 jaar zwoegen verzorgen helpen steunen enz enz oftewel mezelf opgeofferd ben ik gedumpt voor drugs en een nieuwe vriendin…
  Nu zit ik nog middenin de verwerking en met volle kracht probeer ik eruit te komen. Ik heb een drukke baaan en 2 kids te verzorgen en hij was mijn derde kind!
  Zomaar een trap en ineens is hij de man.
  Ik wist ook dat hij tegen me loog maar hij heeft een niveau van een kind van 15 jaar en daar had ik medelijden mee! Ten koste van mezelf!
  Ergens heb ik woede en ergens heb ik medelijden omdat hij niet op eigen benen kan staan. Maar ik hoop dat dit mij nooit meer zal overkomen en ik vecht nu tegen een gevoel wat verleden week bij me terug kwam. Hij had een brief in de bus gedaan met daarin dat hij heel veel van ons houdt en dat ik een man van hem heb gemaakt en dat er geen persoon ter wereld bestaat die is zoals ik en dat hij er altijd voor ons zal zijn…
  Snap je dat me dat verward. Dan denk ik : hij wil terug (helaas voor hem) of hij is met dat mokkel een leven aan het opbouwen en heeft schulgevoel en probeert er zo mooi vanaf te komen.
  Ik weet het niet meer.
  Vanmorgen heb ik tot God gebeden deze man los te laten en verder te kunnen gaan en ik hoop dat het helpt. Hij is 36 en ik 38
  Veel sterkte allemaal
  xxxxxxxxx angelique

 3. hoi allemaal
  mijn naam is joop .
  ik had n zeer lieve vrouw . en heb er 3 jaar lief en leed mee gedeeld . ze was erg ziek ze had borst kanker . en dat was in de ergste vorm wat er bestaat . ik heb de schouders onder gezet .
  en haar goed verzorgt . en stond 24 uur per dag voor haar klaar . zelfs mijn baas heeft ze hulp gehad door mijn werk tijden aan te passen . om haar te helpen .
  ze is er zeer goed door heen gekomen wat ik zeer fijn voor haar vindt . ik heb zelf haar wonden verzorgt thuis .
  nu het geval is dat ik twee weken door haar gedumpt ben . ze wilde niet meer . en wilde geen man meer over de vloer .
  maar wat schets mijn verbazing mijn ouders hadden haar gezien met n anderen man op de markt .
  dus je begrijpt ik werd er zeer triest van en nu nog heb ik er zeer verdriet van .
  ik heb een vraag is dit echte liefde voor je mede mens die je dag en nacht verzorgt ????

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *